Search

5 ključeva za sigurnu hranu

5 ključeva za sigurnu hranu

Agencija za sigurnost hrane BiH upozorava kako temperatura zraka u proljetnom i ljetnom razdoblju, uz povećanu vlažnost, pogoduje rastu i razmnožavanju bakterija koje mogu kontaminirati hranu, što povećava rizik od bolesti koje se prenose putem hrane.

Trovanje hranom može se spriječiti ako se spriječi zagađenje hrane bakterijama i ako se s hranom postupa tako da bakterije ne mogu rasti i razmnožavati se.

U cilju prevencije oboljenja, potrošačima se preporučuje da se prilikom pripreme, rukovanja i čuvanja hrane pridržavaju pet ključeva za sigurnu hranu, koje je razvila Svjetska zdravstvena organizacija, a to su:

  1. održavanje čistoće,
  2. odvajanje sirove od kuhane hrane,
  3. temeljito kuhanje hrane,
  4. čuvanje hrane na sigurnim temperaturama, te
  5. upotreba sigurne vode i svježih namirnica.