Naučnici sa Univerziteta Georgia su otkrili da hemijska komponenta pića na bazi kofeina sprječava neke od štetnih efekata pretilosti.
U radu objavljenom u časopisu ”Pharmaceutical Research” naučnici su otkrili da hlorogena kiselina, ili CGA, značajno smanjuje otpornost inzulina i nakupljanje masnoće u jetri miševa koji su dobijali hranu bogatu mastima.
“Prethodna istraživanja su pokazala da konzumacija kafe može smanjiti rizik od hroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih oboljenja”, rekao je Yongjie Ma, vodeći autor istraživanja sa Sveučilišta College of Pharmacy.
“Naša studija proširuje istraživanje posmatrajući prednosti jednog specifičnog sastojka, koji se osim u kafi, nalazi u voću i povrćeu poput jabuke, kruške, paradajza i borovnice”.
Osim povećanja tjelesne težine, dvije uobičajene nuspojave pretilosti su povećana otpornost na inzulin i nakupljanje masnoće u jetri. Ako se ne liječe, ti poremećaji mogu dovesti do dijabetesa i loše funkcije jetre.
Miševi su bili na specifičnom režimu ishrane 15 sedmica, tokom kojeg su im naučnici ubrizgavali CGA rastvor dva puta sedmično.
Otkrili su da je CGA efikasan, ne samo u sprečavanju debljanja, nego i u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi i za zdravlje jetre.
Autori ukazuju da CGA sama nije lijek protiv pretilosti. Zdrava ishrana i redovno vježbanje su još uvijek najbolji način za smanjenje rizika koji se povezuje s pretilošću.
Miševi su tokom istraživanja dobijali visoku dozu CGA, mnogo veću nego što čovjek apsorbuje kroz redovnu konzumaciju kafe ili prehranu bogatu voćem i povrćem.
Naučnici vjeruju da se CGA može koristiti kao dopuna tretmana za one kojima je potrebna dodatna pomoć pri rješavanj problema sa težinom. Planiraju provesti dodatna istraživanja potrebna za razvoj poboljšanog CGA rastvora posebno za ljudsku ishranu.