Search

Previše slatkiša uzrokuje depresiju, anksioznost i stres

Previše slatkiša uzrokuje depresiju, anksioznost i stres

Previše šećera u ishrani, ne samo da dovodi do debljanja, nego izaziva depresiju, anksioznost i stres kod tinejđera

Istraživači sa Univerziteta Emory u Atlanti, otkrili su da ishrana bogata fruktozom mijenja kako mozak reaguje na stres, što čini simptome depresije i anksioznosti gorim, prenosi Daily Mail.

Fruktoza je šećer koji se prirodno nalazi u voću i povrću, ali se takođe dodaje prerađevinama, od biskvita do sladoleda.

Naučnici su otkrili da je ova vrsta šećera povezana sa modernom ”epidemijom” kancera, srčanih bolesti, hipertenzije, oštećenja bubrega, dijabetesa tipa 2, pa čak i demencije.

Preduga izloženost stresu može povećati krvni pritisak, oštetiti imuni sistem, povećati rizik od srčanih bolesti, doprinijeti neplodnosti i ubrzati starenje.

Tokom istraživanja, naučnici Univerziteta Emory u Atlanti, predvođeni dr Konstans Herel, mlađe i odrasle pacove hranili su standardnom hranom ili onom bogatom fruktozom. Nakon 10 sedmica oni su izloženi stresu.

Ispostavilo se da su mlađi pacovi koji su dobijali hranu bogatu fruktozom imali drugačiju reakciju na hormon stresa i proizvodili više kortizola, nego odrasli pacovi.

Naučnici su otkrili da je usljed drugačije ishrane došlo do promjene u povezanosti između različitih djelova mozga koji regulišu reakcije tijela na stres.