Pripremila i fotografisala: Lejla Alajbegović, mr. ph.
Sastojci:
110 g maslaca
170 g čokolade
220 g brašna
1 kašikica praška za pecivo
150 g (smeđeg) šećera
4 jaja
300 g pirea od muškatne tikve*
60 ml ulja
1 i pol kašikica mješavine začina za medenjake
sjeckani lješnjaci/orasi/bademi po želji
Priprema:
Pećnicu ugrijte na 180 stepeni Celzija.
Na najslabijoj temperaturi otopite čokoladu s maslacem. U jednoj posudi izmiješajte brašno s praškom za pecivo, a u drugoj pjenasto izmiksajte jaja sa šećerom i dodajte mješavinu brašna. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela, u jedan dio umiješajte rastopljenu čokoladu, a u drugi dio pire od tikve, začine i ulje.
U namašten i papirom obložen četvrtasti pleh rasporedite pola čokoladne smjese, na to polovicu smjese od tikve, zatim ostatak čokoladne smjese i na kraju ostatak smjese od bundeve. Nožem ili čačkalicom napravite šare da dobijete mramorni uzorak i pospite sjeckanim lješnjacima, bademima, orasima… Pecite 40-45 min.
*Muškatnu tikvu isjecite na kriške, pecite 30 min na 150 stepeni. Kada se ohladi, ogulite i napravite pire koji koristite za pripremu ovog kolača.
Poklon Mezym kecelja za 10 najbržih čitalaca koji redakciji Vital Plusa pošalju svoj recept. Recept sa imenom, prezimenom i adresom pošaljite poštom ili e-mailom (kontakt u impressumu) do kraja januara 2015.