Čaj se uzgaja stoljećima i danas je jedno od najčešće konzumiranih pića u svijetu. Ispijanje šoljice zelenog čaja vam može ponuditi puno više od osvježenja: pozitivne zdravstvene beneficije su impresivne i dobro dokumentovane. Delikatno lišće zelenog čaja je prepuno polifenolnih fitohemikalija poznatih kao ketahini, to su provjereni sastojci koji poboljšavaju metabolizam i osiguravaju uspješno regulisanje težine. Osim toga, poznato je da štite od bolesti srca i različitih vrsta raka, te poboljšavaju zdravlje mozga.
EpiGalloCatechin Gallate ili EGCG, je moćni polifenol ketahina u zelenom čaju koji je najefikasniji u borbi protiv raka. Katehini smanjuju rast novih krvnih žilica koje hrane tumor. Pored toga, zeleni čaj je snažan antioksidant i odlično uklanja otrove iz tijela i tako potiče smrt stanica raka.
EGCG svojim antioksidativnim svajstvima ima pozitivno dejstvo i na prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Ovo hemijsko jedinjenje umanjuje stvaranje upalnih faktora, umanjuje oksidacioni stres i inhibira aktivnost enzima metaloproteinaze (ima ulogu u nastanku srčanih oboljenja).
Smanjuje rizik od nastanka koronarne bolesti srca, kao i većeg broja patoloških stanja. U vezi s protektivnim efektima na kardiovaskularni sistem neki istraživači su uočili da ekstrakt zelenog čaja dovodi do pada serumskog holesterola i LDL-a.
Studija provedena na 40.530 ispitanika, u Japanu gdje se zeleni čaj najviše konzumira, je pokazala da pijenje zelenog čaja smanjuje rizik smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti za 31 posto kod žena i 22 posto kod muškaraca.
EGCG u zelenom čaju dokazano štiti stanice mozga i ima neuroprotektivne tvari koje štite od neurodegenerativnih poremećaja kao što su Parkinsonova i Alzheimerova bolest. Studije pokazuju da EGCG može spriječiti stvaranje beta-amiloidnih naslaga za koje se smatra da doprinose Alzheimerovoj bolesti. Studije su takođe pokazale da potencijalno pomaže u poboljšanju radne memorije.
Šoljica zelenog čaja sadrži oko 20-45 miligrama kofeina, što je manje nego u crnom čaju ili kafi, koji u prosjeku sadrže 145-200 miligrama po šoljici. Zeleni čaj bez kofeina ima umanjenu količinu kofeina, ali proces uklanjanja kofeina takođe uklanja i korisne polifenole.
Koncentracija EGCG i drugih korisnih elemenata najzastupljenija je u svježe pripremljenom, od mladih listića, zelenom čaju. Natapanje listova čaja u vruću vodu tri do pet minuta će najefikasnije izdvojiti snažni polifenol
Izbjegavajte čaj u prahu, jer je njegov kvalitet upitan kao i hemikalije koje se nalaze u kesicama. Isto tako, zaslađen ili čaj u bocama sadrži manje polifenola.