Recept i priprema: Harisa Mehmedagić (Visoko), Foto: Almin Tabak
Harisa Mehmedagić je novinarka čiji je dugogodišnji hobi kuhanje mafina. Više o tome potražite na njenoj Facebook stranici: www.facebook.com/mashamuffins.
Sastojci:
- 230 gr brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 supene kašike kakaa
- 1 supena kašika mješavine začina Medenjaci Kotanyi
- 1 jaje
- 5 kašika šećera
- 1 šolja (za čaj) mlijeka
- 1 šoljica (za kafu) ulja
- 30 grama čokolade za kuhanje
- komadić putera
- 12 kašika marmelade od kajsija
Priprema:
Mikserom umutiti jaje i šećer. Dodati mlijeko i ulje, a zatim postepeno dodavati brašno prethodno pomiješano s praškom za pecivo, mješavinom za medenjake i kakaom. Kalupe za muffine obložite papirićima, namažite uljem, te ih napunite ovom smjesom. U svaki muffin stavite jednu supenu kašiku marmelade. Ne morate marmeladu pritiskati u tijesto, ona će sama potonuti u sredinu muffina za vrijeme pečenja. Muffine pecite u prethodno zagrijanoj pećnici (180°C) 15 do 20 minuta. Nakon 15 minuta pečenja zabodite čačkalicu u muffin (izbjegnite marmeladu), i ako je čačkalica suha – muffini su gotovi.
Preljev: Rastopite 30 gr čokolade za kuhanje s malo putera i prelijte muffine nakon pečenja. Dekorišite po želji.
Masha muffins aromatični i ukusni medenjaci idealni su za slatku zimu i prohladne dane. Napravite ih brzo i jednostavno za Vaše najmilije.