Search

Kompot od bundeve

Kompot od bundeve
Recept i slike: Janja Lozančić (Žepče)

Sastojci:

  • Slatka bundeva oko 2 kg
  • 2 l vode
  • 350 g šećera
  • cimet, vanilija, naranča po želji

 

Recept 2 - Kompot od bundeve 1     Recept 2 - Kompot od bundeve 2Recept 2 - Kompot od bundeve 3     Recept 2 - Kompot od bundeve 4

Priprema:

Kako postoji veliki broj različiti bundeva, za kompot trebate izabrati svježu slatku bundevu (muškatnu), tanke kore i čvrstog mesa, intenzivne narančaste boje. Ukoliko koristite cijelu bundevu, odstranite koru, i srednji dio sa sjemenkama i nitima.

Očišćenu bundevu isjeckajte na krupnije kocke, stavite ih u lonac i zalijte sa dvije litre vode. Dodajte šećer, ovisno o tome koliko želite da vam kompot bude sladak. Neki uopće ne koriste šećer.

Za poboljšanje arome i ukusa možete dodati cimet, vaniliju, prepolovljenu naranču ili drugi začin pri kuhanju.

Kuhajte 20-30 minuta dok ne bude gotovo. Kada viljuška lako prolazi kroz meso bundeve kompot je kuhan. Nemojte prekuhati bundevu da se ne raspadne.

Možete dodati još začina koje volite kako bi pojačali okuse. Pustite da se kompot ohladi i poslužite ga.

U danima nakon obilatih blagdanskih i prazničnih trpeza, kada obično manje pazimo što i koliko jedemo, dužni smo dati predah svome organizmu. Neka to ovaj puta bude kompot od bundeve, koji je lagan za želudac i poboljšava probavu.