Recept i slike: Nermina Durić (Sarajevo)
Sastojci:
Za tijesto:
300 g integralnog, 150 g bijelog brašna, 1 jaje + 1 bjelance, pola kašičice soli, kašika sirćeta, 1 dl hladne vode, 3 kašike ulja, 1 kesica praška za pecivo
Za fil:
150g mladog sira, 1 bjelance;
Za premazivanje:
1 žumance, 1 kašika mlijeka, susam
Priprema:
Umutiti jaje, bjelance, vodu, so, ulje i sirće. u drugu činiju pomiješati obje vrste brašna sa praškom za pecivo, sjediniti sa smjesom od jaja i umijesiti glatko tijesto. Ostaviti u frižideru da odstoji najmanje 1 sat. Izmrvljeni sir pomiješati sa umućenim bjelancetom. Razvući tijesto pa modlom ili čašom vaditi kolutove. Na sredini svakog koluta staviti malo fila, preklopiti tijesto i viljuškom pritisnut rubove. Premazati umućenim žumancetom sa kašikom mlijeka i posuti susamom. Peći u rerni zagrijanoj na 180C oko 20 min.