Recept: Amela Harbinja (Sarajevo)
Sastojci:
250 g tikvica
200 g crvene paprike
250 g patlidžana
1 kašika mješavine mediteranskih začina
1 kašika maslinovog ulja
200 g mozzarelle
Za preljev:
2 kašike nasjeckanog bosiljka
3 kašike maslinovog ulja
1 prstohvat mljevene slačice
½ kašičice bijelog luka u granulama
1 kašičica sirćeta
malo bibera
Priprema:
Tikvice, paprike i patlidžan narežite na tanke kriške, pospite mješavinom začina i poprskajte uljem. Na tavi propecite pripremljeno povrće. Bosiljak pomiješajte s maslinovim uljem, slačicom, bijelim lukom, sirćetom i biberom. Toplo povrće složite na tanjir, pa po njemu rasporedite narezanu mozzarellu i prelijte preljevom. Poslužite ukrašeno listićima bosiljka.