Utvrđeno je da ljudi koji šest ili sedam puta sedmično konzumiraju začinjenu hranu imaju 14 posto manji rizik od prerane smrti u odnosu na one koji rijetko ili nikad ne jedu takvu hranu.
Gastronomski gledano, dodavanje začina svakodnevnim obrocima ima dobro poznate prednosti. Ali, da li je moguće da oni koji vole ljutu hranu na taj način poboljšavaju i svoje zdravlje?
Kineski naučnici su u opsežnom istraživanju utvrdili da su oni koji su redovno konzumirali začinjenu hranu imali nešto manji rizik smrtnosti tokom sedam godina praćenja.
Od 487.375 učesnika 20.224 je umrlo u periodu trajanja studije.
Kada se rezultati prilagode uzrastu i drugim faktorima, osobe koje su konzumirale začinjenu hranu – obično u obliku čili papričica, čili sosa ili čili ulja – šest ili sedam puta sedmično, imali su 14 posto manji rizik od prerane smrti u odnosu na one koji rijetko konzumiraju takve namirnice,
Stopa respiratornih bolesti i bolesti od raka takođe je niža kod ljudi koji konzumiraju ljutu hranu.
Kapascin je jedinjenje u čili papričici koje uzrokuje peckanje kada dođe u kontakt sa sluznicom i izaziva osjećaj ljutine u hrani. Također ima antioksidativno, antiupalno dejstvo, te pomaže protiv pretilosti i pojave raka.