Recept i foto: Martha Stewart (marthastewart.com)
Sastojci:
4 velika paradajza (oko 900 grama)
2 velika crvena luka (oko 450 grama)
2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
krupna so i biber
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 230 stepeni C. Paradajz i luk izrežite na ploške debljine 12 mm. U staklenu ili zemljanu duboku tepsiju (promjera oko 22 x 33 cm) poredajte paradajz i luk u redove, da se malo preklapaju, naizmjenično po dvije ploške paradajza i jednu plošku luka. Poprskajte ih sa maslinovim uljem, solju i biberom. Pecite oko 35-45 minuta, dok luk lagano ne porumeni, a paradajz omekša.
Jednostavno & ukusno
Složenac poslužite toplog ili odstajalog na sobnoj temperaturi; samog, ili uz neko pečeno ili kuhano meso. Iznenadit će Vas sočan i prijatan ukus ovog jednostavnog, laganog i mirisnog jela.