Search

Konzumiranje domaćih jela može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2

Konzumiranje domaćih jela može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2

Ljudi koji uglavnom jedu jela spremljena kod kuće mogu smanjiti rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, pokazalo istraživanje predstavljeno na naučnoj sjednici American Heart Association.

Naučnici s Harvarda su otkrili da ljudi koji dnevno jedu oko dva obroka spremljena kod kuće, ili 11 do 14 ovakvih obroka sedmično, imaju 13 posto manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 u odnosu na one koji jedu manje od šest domaćih obroka.

Stručnjaci nisu imali dovoljno informacija da i doručak uključe u studiju. Tokom dugoročnog istraživanja analizirani su podaci od oko 58.000 žena koje su učestvovale u studiji zdravlja medicinskih sestara. Pored toga, korišteni su i podaci 41.000 muškaraca praćenih 36 godina (1986-2012).

Na početku ovih studija niko od učesnika nije imao dijabetes, rak ili kariovaskularne bolesti.

Poznato je da se tokom posljednjih pet decenija proširio trend konzumiranja gotovih jela, večera u restoranima ili naručivanja dostave. Istovremeno, stopa dijabetesa tipa 2 je također porasla.

Sva ranija istraživanja pokazuju da je jedenje vani, posebno u restoranima lanaca brze hrane, sigurno povezano s nižim kvalitetom ishrane i povećanom tjelesnom težinom kod djece i odraslih.

Naučnici su tokom ove studije pokazali da su ljudi koji su jeli domaće obroke manje dobili na težini, a prekomjerna težina i pretilost su faktori rizika za kardiovaskularne bolesti i dijabetes tipa 2.

Iako u studiji nije navedeno koliko domaćih obroka bi trebalo konzumirati tokom sedmice, stručnjaci preporučuju što više.

(ScienceDaily)