Recept i foto: Emina Okanović-Čivić (www.dobrekalorije.ba)
Sastojci:
oko 500 g mesa crvene tikve (stambolka, Hokaido, muskatna, koju imate)
velika glavica crnog luka
4-5 čehni bijelog luka
pola chili papričice (po želji više ili manje)
pola kašikice kurkume
pola kašikice mljevenog kima.
Priprema:
Tikvu isjecite na manje kocke. Luk ogulite i isjecite krupnije. Bijeli luk zdrobite. Rastopite kašiku maslaca, te na njemu ispržite tikvu i luk, te bijeli luk i chili. Pržite 5-10 minuta.
U 800 ml vode stavite malo soli, biber, začine i prokuhajte, te prelijte tikvu. Kuhajte oko 20 minuta pa provjerite da li je tikva skuhana, a skuhana je ako je mekana.
Štapnim mikserom izmiksajte supu (sa strane na šporetu imajte kuhanu vodu u slučaju da supa bude pregusta kako biste dodali vode).
U tavi prepržite 2-3 kašike tikvinih sjemenki sa malo soli, te dekorišite čorbu. Pred serviranje možete dodati vrhnje za kuhanje.