Search

Rizik od povišenog krvnog pritiska može biti veći kod žena s težim PMS-om

Rizik od povišenog krvnog pritiska može biti veći kod žena s težim PMS-om

Milioni žena prolaze kroz predmenstrualni sindrom (PMS), a novo istraživanje pokazuje da mlade žene s umjerenim do teškim PMS-om imaju veći rizik od previsokog krvnog pritiska kasnije u životu.

Za potrebe studije, objavljene u najnovijem izdanju časopisa American Journal of  Epidemiology, korišteni su podaci o 1.250 žena s umjerenim i teškim PMS-om i oko 2.500 žena koje su imale relativno blag predmenstrualni sindrom. Žene su na početku istraživanja imale između 25 i 42 godine, a naučnici s Univerziteta Massachusetts su ih pratili šest do 20 godina.

Otkriveno je da žene koje su imale umjeren do težak PMS na početku istraživanja imaju 40 posto veći rizik za razvoj visokog krvnog pritiska tokom narednih 20 godina, u odnosu na žene s blažim menstrualnim simptomima.

Također su otkrili da je veza između visokog krvnog pritiska i teškog PMS-a bila najjača kod žena mlađih od 40 godina, te da su imale tri puta veće šanse za hipertenziju.

Uočeno povećanje rizika bilo je prisutno bez obzira na ostale faktore rizika od previsokog krvnog pritiska, poput pretilosti, pušenja, konzumacije alkohola, fizičke neaktivnosti ili porodične historije hipertenzije.

Studija je utvrdila i da je među ženama koje su konzumirale velike količine vitamin B, tiamina i riboflavina, bio smanjen rizik od previsokog krvnog pritiska, bez obzira na intenzitet PMS-a. Isti istraživači su ranije otkrili da žene koje unose velike količine ovih vitamin imaju 25 do 35 posto manji rizik od razvoja PMS-a.

(livescience)