Search

Redovno vježbanje može smanjiti rizik od agresivnog raka prostate

Redovno vježbanje može smanjiti rizik od agresivnog raka prostate

Intenzivno vježbanje, zdrava ishrana i prestanak pušenja mogu značajno smanjiti rizik od agresivnog raka prostate, sugeriše novo istraživanje.

Gotovo polovina smrtonosnih slučajeva od raka prostate mogla bi se spriječiti kada bi se muškarci stariji od 60 godina pridržavali pet ili više zdravih navika, tvrde autori istraživanja provedenog na University of California.

U većini slučajeva rak prostate se ne proširi na druge dijelove tijela i nije opasan po život. Međutim, kod nekih muškaraca bolest je smrtonosna, tako što zahvati kosti i druge organe.

Cilj istraživanja bio je otkriti da li zdrave životne navike štite muškarce od agresivnih oblika raka prostate. Analizirani su podaci dvije velike studije, prikupljeni od oko 62.000 muškaraca u dobi od 40 do 84 godine. Ispitanici su praćeni više od 20 godina.

Svaki učesnik je dobio po bod za jednu zdravu naviku, kao što je intenzivno vježbanje, ishrana bogata ribom ili paradajzom, minimalan unos crvenog mesa i nizak indeks tjelesne mase.

Tokom ovog ispitivanja, identificirano je 913 slučajeva smrtonosnog raka prostate. Zabilježeno je da su ispitanici koji su zaradili pet do šest bodova, pridržavajući se zdravih životnih navika, imali znatno niži rizik obolijevanja od raka prostate.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of National Cancer Institute.

(HealthDay)