Poznato je da ishrana bogata vlaknima štiti od dijabetesa i srčanih oboljenja, a novo istraživanje je pokazalo da može smanjiti rizik i od razvoja bolesti pluća, piše Annals of the American Thoracic Society.
Istraživači iz Medicinskog centra Univerziteta Nebraska su analizirali podatke o gotovo 2.000 osoba u dobi od 40 do 79 godina.
Otkrili su da je 68 posto učesnika koji su unosili najviše vlakana (dnevno oko 18 grama ili više) imalo normalnu funkciju pluća u odnosu na 50 posto učesnika s najnižim unosom namirnica bogatih vlaknima.
Također su otkrili da je samo 15 posto učesnika koji su jeli puno vlakna imalo poteškoće s disanjem, u poređenju s 30 posto onih koji su unosili malo vlakana.
Učesnici s najvećim unosom vlakana također su bili uspješniji na dva važna testa disanja, imali su veći kapacitet pluća i mogli su izdahnuti više zraka u jednoj sekundi.
Ukoliko ovi rezultati budu potvrđeni u budućim studijama ishrana bogata vlaknima mogla bi biti siguran i jeftin način prevencije bolesti pluća, navode stručnjaci.
Ranija istraživanja su već pokazala da ishrana bogata voćem, povrćem i integralnim žitaricama ubrzava prolazak hrane kroz crijeva, smanjuje rizik od raka ebelog crijeva i hroničnih upalnih bolesti crijeva. Ovakva ishrana također poboljšava kvalitet sna, snižava nivo holesterola u krvi, te smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 i srčanih oboljenja.