Search

Pet zdravstvenih problema kod kojih može pomoći jabukovo sirće

Pet zdravstvenih problema kod kojih može pomoći jabukovo sirće

Poznato je da se jabukovo sirće vijekovima koristi kao lijek za mnoge bolesti i tegobe, od problema s kožom do dijabetesa, visoke temperature, regulisanja tjelesne težine i još puno toga.

Smatra se da se jabukovo sirće u liječenju koristi barem 10.000 godina, čak ga je i Hipokrat, ”otac medicine”, redovno koristio za dezinfekciju i kao lijek.

Prirodno jabukovo sirće napravljeno je od svježih, drobljenih, organski uzgojenih jabuka. Preporučuju se stare sorte jabuka, a najbolje su divlje jabuke. Također se preporučuje sirće pripremljeno od voćnog soka dobivenog hladnim prešanjem jabuka koji je sazrio na prirodan način, bez hemijskih dodataka.

Postoje mnoge tvrdnje o čudesnim ljekovitim svojstvima ove tekućine, ali ih je vrlo malo naučno podržano. I pored toga, dobro je ga je imati u kući.

Ovo je pet stvari kod kojih jabukovo sirće zaista pomaže:

1. Dijabetes tipa 2

Jabukovo sirće snižava glikemijski indeks namirnica, poboljšava osjetljivost na inzulin i omogućava kontrolu dijabetesa tipa 2.

2. Visok holesterol

Jabukovo sirće sadrži pektine koji imaju osobinu da smanjuju holesterol u krvi, a aminokiseline iz octa neutraliziraju loš LDL holesterol, opasan oblik holesterola koji je često povezan s rizikom od srčanog u dara.

3. Krvni pritisak

Postoje neki dokazi da regiliše krvni pritisak povećanjem proizvodnje dušikovog oksida, što utiče na opuštanje krvnih sudova.

4. Tjelesna težina

Jabukovo sirće se koristi u procesima mršavljenja dugi niz godina. Istraživanja su pokazala da konzumiranje sirćeta prije obroka smanjuje potrebu za prejedanjem tako što povećava osjećaj sitosti.

5. Refluks, žgaravica, i probavni problemi

Sirćetna kiselina spriječava odlazak hirdroklorne kiseline iz želuca što olakšava probavu hrane, bez pojave refluksa, nadustosti i plinova, a ujedno liječi zatvor i proljev.

Donosimo vam i nekoliko savjeta kako da koristite jabukovo sirće na dnevnoj bazi:

  • Kao piće za probavu: razrijediti jednu kašiku u šolji tople vode ili uzeti jednu kašiku 10-20 minuta prije jela.
  • U salati sa zdravim uljima, ljekovitim biljem i začinima.
  • U umacima i sosovima.
  • Za razmekšavanje govedine, janjetine, piletine i drugog mesa tokom laganog kuhanja.
(mbg)