Poznato je da se jabukovo sirće vijekovima koristi kao lijek za mnoge bolesti i tegobe, od problema s kožom do dijabetesa, visoke temperature, regulisanja tjelesne težine i još puno toga.
Smatra se da se jabukovo sirće u liječenju koristi barem 10.000 godina, čak ga je i Hipokrat, ”otac medicine”, redovno koristio za dezinfekciju i kao lijek.
Prirodno jabukovo sirće napravljeno je od svježih, drobljenih, organski uzgojenih jabuka. Preporučuju se stare sorte jabuka, a najbolje su divlje jabuke. Također se preporučuje sirće pripremljeno od voćnog soka dobivenog hladnim prešanjem jabuka koji je sazrio na prirodan način, bez hemijskih dodataka.
Postoje mnoge tvrdnje o čudesnim ljekovitim svojstvima ove tekućine, ali ih je vrlo malo naučno podržano. I pored toga, dobro je ga je imati u kući.
Ovo je pet stvari kod kojih jabukovo sirće zaista pomaže:
1. Dijabetes tipa 2
Jabukovo sirće snižava glikemijski indeks namirnica, poboljšava osjetljivost na inzulin i omogućava kontrolu dijabetesa tipa 2.
2. Visok holesterol
Jabukovo sirće sadrži pektine koji imaju osobinu da smanjuju holesterol u krvi, a aminokiseline iz octa neutraliziraju loš LDL holesterol, opasan oblik holesterola koji je često povezan s rizikom od srčanog u dara.
3. Krvni pritisak
Postoje neki dokazi da regiliše krvni pritisak povećanjem proizvodnje dušikovog oksida, što utiče na opuštanje krvnih sudova.
4. Tjelesna težina
Jabukovo sirće se koristi u procesima mršavljenja dugi niz godina. Istraživanja su pokazala da konzumiranje sirćeta prije obroka smanjuje potrebu za prejedanjem tako što povećava osjećaj sitosti.
5. Refluks, žgaravica, i probavni problemi
Sirćetna kiselina spriječava odlazak hirdroklorne kiseline iz želuca što olakšava probavu hrane, bez pojave refluksa, nadustosti i plinova, a ujedno liječi zatvor i proljev.
Donosimo vam i nekoliko savjeta kako da koristite jabukovo sirće na dnevnoj bazi:
- Kao piće za probavu: razrijediti jednu kašiku u šolji tople vode ili uzeti jednu kašiku 10-20 minuta prije jela.
- U salati sa zdravim uljima, ljekovitim biljem i začinima.
- U umacima i sosovima.
- Za razmekšavanje govedine, janjetine, piletine i drugog mesa tokom laganog kuhanja.