Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Appetite, ukazuje kako je češće konzumiranje čokolade povezano s poboljšanjem kognitivne funkcije mozga.
Za potrebe studije, istraživači Univerziteta u Južnoj Australiji koristili su podatke o 968 ispitanika starosne dobi između 23 i 98 godina.
Otkrili su da je redovno konzumiranje čokolade značajno povezano s kognitivnim funkcijama bez obzira na ostale navike u ishrani.
Ispitanici koji su češće konzumirali čokoladu su postizali bolje rezutate na testovima vizuelnog i prostornog pamćenja, sposobnosti organizacije, kao i apstraktnog rezonovanja.
Stručnjaci tvrde da je za pozitivan učinak čokolade na mozak odgovorno djelovanje antioksidansa flavonoida prisutnih u čokoladi.
Također su otkrili da redovno konzumiranje kakao flavonoida može zaštiti mozak od dobnog kognitivnog propadanja, kao što je demencija.
Visok nivo flavonola se nalazi u tamnoj čokoladi, dok ga manje ima u mliječnoj i bijeloj čokoladi. Također ih u izobilju možemo naći u čaju, crnom vinu i nekim vrstama voća, kao što su grožđe i jabuke.