Konzumiranje mrkve može smanjiti rizik od razvoja nekih vrsta raka dojke i do 59 posto, pokazalo je novo istraživanje.
Stručnjaci navode da je za ovaj pozitivan učinak zaslužan beta karoten, koji mrkvi daje prepoznatljivu narandžastu boju. Također ga ima i u drugom povrću, kao što je špinat, crvena paprika i slatki krompir.
U međunarodnoj studiji je učestvovalo 3.000 pacijentica iz 10 europskih zemalja, podjeljenih u dvije grupe, 1.500 njih je imalo dijagnozu raka dojke, dok je ostalih 1.500 žena bilo zdravo. Istraživački tim je ispitivao njihovu redovnu ishranu i način života. Također su radili testove krvi gdje su mjerili nivo beta karotena, kao i drugih supstanci poput vitamina C i likopena.
Rezultati su pokazali da su žene koje su jele hranu bogatu beta karotenom imale između 39 i 59 posto manji rizik od razvoja ne-hormonski osjetljivih karcinoma dojke u odnosu na one koje su jele male količine ovakve hrane.
Beta karoten je veoma važan za zdravlje jer se pretvara u vitamin A. Poznato je da je vitamin A dobar za vid, a također jača i imuni sistem.
Ranije studije su potvrdile da zdrava i izbalansirana ishrana, koja uključuje i mrkvu, pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine i na taj način smanjuje rizik od raka dojka, jer je pretilost jedan od faktora rizika za rak dojke.
Istraživači tvrde da svako može smanjiti rizik od raka dojke, i mnogih drugih bolesti, vodeći zdrav način života što podrazumijeva održavanje normalne tjelesne težine, raznovrsnu i zdravu ishranu, fizičku aktivnost, te ograničen unos alkohola.
Studija je objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.