Search

Piletina sa senfom na zapečenom povrću

Piletina sa senfom na zapečenom povrću

Sastojci:

  • 1 cijelo pile
  • 1 glavica luka
  • 5 češnja bijelog luka
  • 4 stabljike celera
  • 4 mrkve
  • 1 limun
  • 3 žlice senfa
  • 2 žlice maslaca
  • sol po potrebi
  • biber po potrebi

Priprema:

Pećnicu zagrijati na 180°C.

Mrkvu oguliti, izrezati na pola po dužini, a zatim na pola i unakrsno. Stabljiku celera izrezati na komade duge oko 5 cm. Mrkvu i celer staviti na dno vatrostalne posude.

Pile oprati, očistiti unutrašnjost. Odsjeći vrat i stražnji dio, posoliti i pobiberiti izvana i iznutra. Luk i limun narezati na četvrtine i staviti u unutrašnjost pileta zajedno s tri oguljena češnja bijelog luka. Pileće noge zavezati zajedno. Staviti pile na povrće

U zdjeli pomiješati omekšan maslac, senf i preostala dva sitno nasjeckana češnja. Dodati sol i biber po ukusu. Pripremljenom smjesom temeljito natrljati pile.

Posudu s povrćem i piletinom staviti u pećnicu. Nakon 15 minuta preliti pile s 1/2 čaše vode. Nakon narednih 15 minuta opet preliti pile sa 1/2 čaše vode. Poslije toga svakih 10 minuta prikupljati umak s dna posude u kojoj se pile peče i preliti ga njime. Ukupno pile peći oko 60 – 75 minuta. Nakon tog vremena izvaditi posudu iz pećnice i ostaviti 10 minuta. Piletinu izrezati na komade.

Poslužiti sa zapečenom mrkvom i celerom.