Sastojci:
- 1 cijelo pile
- 1 glavica luka
- 5 češnja bijelog luka
- 4 stabljike celera
- 4 mrkve
- 1 limun
- 3 žlice senfa
- 2 žlice maslaca
- sol po potrebi
- biber po potrebi
Priprema:
Pećnicu zagrijati na 180°C.
Mrkvu oguliti, izrezati na pola po dužini, a zatim na pola i unakrsno. Stabljiku celera izrezati na komade duge oko 5 cm. Mrkvu i celer staviti na dno vatrostalne posude.
Pile oprati, očistiti unutrašnjost. Odsjeći vrat i stražnji dio, posoliti i pobiberiti izvana i iznutra. Luk i limun narezati na četvrtine i staviti u unutrašnjost pileta zajedno s tri oguljena češnja bijelog luka. Pileće noge zavezati zajedno. Staviti pile na povrće
U zdjeli pomiješati omekšan maslac, senf i preostala dva sitno nasjeckana češnja. Dodati sol i biber po ukusu. Pripremljenom smjesom temeljito natrljati pile.
Posudu s povrćem i piletinom staviti u pećnicu. Nakon 15 minuta preliti pile s 1/2 čaše vode. Nakon narednih 15 minuta opet preliti pile sa 1/2 čaše vode. Poslije toga svakih 10 minuta prikupljati umak s dna posude u kojoj se pile peče i preliti ga njime. Ukupno pile peći oko 60 – 75 minuta. Nakon tog vremena izvaditi posudu iz pećnice i ostaviti 10 minuta. Piletinu izrezati na komade.
Poslužiti sa zapečenom mrkvom i celerom.