Recept i foto: Almo Čatlak (www.finirecepti.hr)
Sastojci:
500 g svježih šparoga
60 g maslaca
1 povrtna juha iz kocke
250 ml mlijeka
1 žlica škrobnog brašna
1 dl vrhnja za kuhanje
muškatni oraščić
sol
Priprema:
Šparoge operemo, očistimo, narežemo na trećine i stavimo kuhati u vruću vodu koju smo začinili sa 2 žličice soli i 1 žličicom šećera. Ovisno o debljini šparoga kuhamo otprilike 10-15 minuta.
Vrhove šparoga izvadimo i stavimo na stranu, a preostale šparoge izmiksamo sa štapnim mikserom. Dodamo maslac, mlijeko, 1 povrtnu kocku i začinimo solju.
U manjoj zdjelici pomiješamo malo vode od kuhanja, 1 žlicu škrobnog brašna i 1 dcl vrhnja za kuhanje te zajedno dodamo u juhu.
Pustimo da zavri pa dodamo ohlađene i narezane šparoge, začinimo sa malo muškatnog oraščića i po želji bijelog papra i kuhamo još malo da se šparoge ugriju.
Pred sam kraj dodamo svježe kosanog peršina. Juhu dodatno ukrasimo sa kockicama svježe preprženog kruha.