Debljina je hronična endokrino-metabolička bolest koju karakteriše prekomjerno nakupljanje suvišne energije u masnom tkivu, što uzrokuje njegovu disfunkciju s posljedičnim komplikacijama drugih organa.
Piše: Svjetlana Benčić Colarić, dr. med.
Debljina je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema današnjice, hronična bolest prepoznata od Svjetske zdravstvene organizacije koju se mora liječiti i prevenirati.
Smatra se da više od milijardu ljudi na svijetu ima problem s prekomjernom tjelesnom težinom, 475 miliona ljudi je pretilo, a ta se brojka iz dana u dan povećava. U SAD-u 65% stanovnika ima prekomjernu tjelesnu masu, a 31% debljinu. U Europi više od 40% odraslih ima prekomjernu tjelesnu masu, a oko 20% je debelo.
Prema Evropskoj strategiji prevencije i kontrole hroničnih nezaraznih bolesti, identificirana su četiri bihejvioralna i tri biomedicinska rizika za razvoj danas pet vodećih hroničnih nezaraznih bolesti. Među njima je hipertenzija 2,9 puta češća, a dislipidemija 1,5 puta češća kod osoba s debljinom, nego u općoj populaciji.
ZDRAVSTVENI RIZICI DEBLJINE
Masno tkivo je organ s intenzivnim metabolizmom čija je funkcija skladištenje nepotrošene energije. Ona se nakuplja u obliku masti u vrijeme kada je unos energije veći od njezine potrošnje i predstavlja energetsku rezervu za periode gladi, kada se pojačano troši. U masnom tkivu odvija se vrlo intenzivan metabolizam. Masno tkivo ujedno je i žlijezda s unutrašnjim lučenjem koja osigurava funkcionalnu povezanost masnog tkiva i ostalih tkiva i organa.
Smanjenje tjelesne težine od samo 5-10% smanjuje rizik oboljevanja od niza bolesti povezanih s debljinom
Dva su tipa masnog tkiva, visceralno i potkožno. Visceralni oblik debljine, u kojem se dominantno nakuplja mast u trbušnome masnom tkivu. Prekomjerno nakupljanje masti dovodi do metaboličkih promjena, definisanih kao metabolički sindrom, koje su povezane s razvojem daljnjih komplikacija na različitim organima. Posljedice razvoja tih komplikacija su smanjenje kvalitete života i povećanje rizika od smrti.
CILJEVI I LIJEČENJE DEBLJINE
Smanjenje tjelesne težine od samo 5-10% od početne težine smanjuje rizik oboljevanja od niza bolesti povezanih s debljinom. Cilj ne treba biti veliki gubitak tjelesne težine u kratkom razdoblju, nego postupno tokom dužeg vremenskog razdoblja. Metode i cilj smanjenja prekomjerne tjelesne težine moraju biti prilagođeni svakom pacijentu individualno, nakon pažljive analize rizičnih faktora i općeg zdravstvenog stanja.
Da bi se postigli ciljevi potrebno je primijeniti multidisciplinarni pristup i timski rad raznih specijalista: ljekar porodične/obiteljske medicine, endokrinolog (internist ili pedijatar), medicinska sestra, psiholog i/ili psihijatar, nutricionist-dijetetičar, kineziolog, fizijatar i fizioterapeut, te po potrebi i hirurg.
Da bi se postigli dugotrajni efekti i stabilnost organizma, samo liječenje treba provoditi kroz faze. Dvije i najbitnije glavne faze su: 1. faza – mršavljenje brzinom 2-4 kg/mjesečno (oko 10% tjelesne težine / prvih pola godine) i 2. faza – održavanje postignute niže tjelesne težine.
Liječenje debljine podrazumijeva: 1. Promjene stila života i pogrešnih navika, 2. Redovnu uravnoteženu prehranu s umjerenim smanjenjem unosa energije, 3. Pojačanu tjelesnu aktivnost, 4. Farmakoterapiju, 5. Psihoterapiju, 6. Hiruršku terapiju.
Osim navedenih smjernica od pomoći uvelike mogu biti i kvalitetni dodaci prehrani s pomno odabranim sastojcima sinergističkog djelovanja. Najčešći sastojci u takvim preparatima imaju i kliničke studije na kojima se temelji njihovo djelovanje. Samo djelovanje svakako će zavisiti i od stepena čistoće i načina ekstrakcije samih aktivnih tvari.
Green Coffee Bean Extract
U posljednjih nekoliko godina razne studije povezale su potrošnju kafe sa smanjenim rizikom od dijabetesa. Kao ključan i aktivan spoj u kafi smatra se hlorogenska kiselina koja je pokazala da ima značajne antidijabetičke efekte.
Ekstrakt zelene kafe Svetol® je bez kofeina, a sadrži jedinstveni spoj hlorogenske kiseline, te kao takav ima visoku bioraspoloživost. Nekoliko studija provedenih na Svetol® zelenoj kafi navodi pozitivne efekte na gubitak težine, preko ključnih mehanizama. Jedan od načina na koji zelena kafa djeluje je tako što smanjuje apsorpciju glukoze u crijevu zbog hlorogenske kiseline.
Zdravo i aktivno mršavljenje svakako bi trebalo provoditi uz ljekarski nadzor
Nasumična, dvostruko slijepa studija provedena na 50 ispitanika, pokazala je blagotvoran učinak zelene kafe Svetol® na sagorijevanje tjelesne masti i smanjenje tjelesne težine. Gubitak tjelesne mase kod ispitanika koji su dobivali 400 mg zelene kafe Svetol® tokom 2 mjeseca, iznosio je 5,7% inicijalne tjelesne težine, što u prosjeku odgovara gubitku od 5 kg tjelesne težine.
Hrom
Hrom je bitan mineral u tragovima, potreban za normalan metabolizam ugljikohidrata. Zato ima važnu ulogu u balansiranju šećera u krvi, te je sastavni dio faktora tolerancije glukoze (GTF) koji sensibilizira naše ćelije na inzulin. Jedna dvostruko slijepa placebom kontrolisana studija u kojoj su ispitanici tokom dva mjeseca unosili 600 ug kroma na dan, rezultirala je gubitkom masnoća, ali i zadržavanjem mišićne mase.
Zeleni čaj
Zeleni čaj koristi se hiljadama godina u kineskoj i indijskoj medicini, a istraživanja danas pokazuju da pozitivno utiče na kontrolu tjelesne težine kroz nekoliko potencijalnih mehanizama. Jedna takva studija pokazala je da specifičan ekstrakt zelenog čaja može spriječiti probavne lipaze, dakle da smanjuje apsorpciju masnoća i utiče na smanjenje težine. Dodatna istraživanja pokazala su da jedan od najaktivnijih katehinskih spojeva (EGCG) – prisutan u zelenom čaju, može povećati sagorijevanje masnoće. Zeleni čaj sadrži i kofein koji također ima dobro poznata termogena i lipolitička svojstva, te povoljan efekt na povećanje bazalnog metabolizma. Osim toga, unos zelenog čaja povećava oksidaciju masti za 17% u odnosu na placebo, povoljno djeluje na regulaciju i smanjenje apetita; smanjuje apsorpciju glukoze u crijevima; te smanjuje apsorpciju masti.
Plod čili papričice (Capsicum annuum)
Aktivni sastojak kapsaicin, za kojeg je klinički dokazano da povećava sagorijevanje i potrošnju kalorija nakon obroka, potiče lipolizu (razgradnju masnog tkiva), povoljno utiče na smanjenje tjelesnih masti, poboljšava probavu hrane te pomaže u kontroli apetita.
Lipotropni faktori – kolin, inozitol, metionin
Tvari čije samo ime upućuje na njihovu funkciju: pomažu u regulaciji metabolizma masti optimizirajući razgradnju masti u jetri, te potiču stvaranje žuči – emulgiranje i transport masti da bi se olakšalo djelovanje lipaza koje ih razgrađuju, sprječavaju nakupljanje masnih tvari u jetri čime se ona rasterećuje, pomažu u detoksikaciji organizma i uklanjanju metaboličkih otpadnih tvari, te potiču očuvanje razina karnitina u organizmu što povoljno utiče na gubitak tjelesne težine i metabolizam masti.
Crni biber (Piper nigrum)
To je vrlo čest dodatak preparatima za mršavljenje, jer povećava apsorpciju i bioraspoloživost aktivnih sastojaka, osiguravajući maksimalnu učinkovitost i iskoristivost formulacije, potiče metabolizam i prirodnu termogenu aktivnost organizma te povećava apsorpciju i iskorištavanje hranjivih tvari.
ZAKLJUČAK
Zdravo i aktivno mršavljenje svakako bi trebalo provoditi uz ljekarski nadzor. Osim dobre i izbalansirane prehrane, potrebna je i fizička aktivnost prilagođena svakom pacijentu. Dodaci prehrani, ako se koriste, trebaju biti provjerene kvalitete, a preporuku provodi farmaceut da bi pacijent dobio pravu informaciju o proizvodu i načinu njegove primjene.
_____________________________________________________________________
Thermogenic complex
Ovaj komplex sadrži osam ključnih sastojaka sinergističkog djelovanja kao što su ekstrakt zelene kafe Svetol®, zeleni čaj, plodovi crnog bibera, inozitol, metionin i hrom koji, uz pravilnu prehranu i kretanje pridonose normalnome metabolizmu makronutrijenata, a kolin i plod čili papričice pridonose održavanju tjelesne težine.
_____________________________________________________________________