Search

Pretjeran unos crvenog mesa šteti bubrezima

Pretjeran unos crvenog mesa šteti bubrezima

Konzumiranje crvenog mesa može povećati rizik od zatajenja bubrega, a zamjena samo jednog obroka sedmično alternativnim izvorima proteina može značajno smanjiti taj rizik, pokazalo je najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American Society of Nephrology (JASN).

Crveno meso, kao što je govedina, janjetina i svinjetina, može biti dio zdrave ishrane. Međutim, kao i sa većinom prehrambenih komponenti, najbolje je ograničiti količinu konzumiranja.

Američki institut za istraživanje raka preporučuje kako ne treba jesti više od 500 grama crvenog mesa sedmično, zbog povezanosti sa određenim vrstama raka među kojima je i rak želuca.

Studija objavljena 2012. godine u uglednom medicinskom časopisu JAMA je pokazala da konzumacija crvenog mesa može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti od raka.

Ova najnovija studija, provedena na Duke-NUS Medical School u Singapuru, dodatno je istražila potencijalni uticaj crvenog mesa na zdravlje bubrega.

U studiju je bilo uključeno preko 63.000 odraslih osoba, u dobi od 45 do 74 godine.  Podaci su se prikupljali preko upitnika o ishrani i dnevnom unosu proteina, a evidencija o incidenciji krajnjeg stadija bubrežnih bolesti dolazi od Nacionalnog bubrežnog registra.

U Kini je primarno crveno meso svinjetina, a čini 97 posto unosa crvenog mesa. Drugi zanimljivi izvori proteina uključuju jaja, mliječne proizvode, školjke, ribu, soju, mahunarke i perad.

Učesnici su praćeni prosječno 15,5 godina. U tom periodu zabilježeno je 951 slučaj termalnog stadija bubrežne bolesti (ESRD).

Unos crvenog mesa bio je povezan sa povećanim rizikom od ERSD-a, a zavisio je od doze. Osobe koje su konzumirale najveće količine imale su 40 posto veći rizik od razvoja krajnjeg stadija bubrežne bolesti, u odnosu na osobe koje su konzumirale najmanje količine crvenog mesa čiji rizik je bio 25 posto.

Ostali izvori proteina – riba, jaja, mliječni proizvodi  i perad – nisu pokazali povezanost sa razvojem termalnog stadija bubrežne bolesti. Osim toga, pokazalo se da soja i mahunarke imaju malu zaštitnu ulogu.

Naučnici procjenjuju da zamjena jedne porcije crvenog mesa sedmično sa drugim izvorima proteina smanjuje rizik od zatajenja bubrega do 62 posto.

(MNT)