Sastojci:
Osnovni kikiriki puter
- 2 šolje (300 g) neslanog kikirikija
- ¼ – ¾ čajne kašike soli
- 1 do 2 čajne kašike meda
- 2 čajne kašike kikiriki ulja ili nekog drugog biljnog ulja, plus još po potrebi
Badem kikiriki maslac
U osnovnom receptu 1 šolju kikirikija zamijeniti:
- 1 šoljom neslanih badema
Čokolada kikiriki maslac
U osnovnom receptu umjesto meda dodati:
- ½ šolje (46 g) nezaslađenog kakao praha i
- 1,5 šolju (173 g) šećera u prahu
Priprema:
Rernu ugrijati na 175-180 °C. Na pleh staviti kikiriki. Peći 3 minute pa promiješati ili protresti, zatim peći još 3-5 minuta dok lagano ne porumeni i zamiriše. Treba biti pažljiv jer lako izgori. Kada su pečeni ohladiti ih, a zatim staviti u blender i samljeti. Dodati sastojke za željeni okus, po potrebi dodati više ulja. Spremiti u staklenke i držati u frižideru. Ovako pripremljen kikiriki puter može stajati mjesec dana.
Recept i foto: InspiredTaste.net