Search

Tri domaća kikiriki putera

Tri domaća kikiriki putera

Sastojci:

Osnovni kikiriki puter

  • 2 šolje (300 g) neslanog kikirikija
  • ¼ – ¾ čajne kašike soli
  • 1 do 2 čajne kašike meda
  • 2 čajne kašike kikiriki ulja ili nekog drugog biljnog ulja, plus još po potrebi

 

Badem kikiriki maslac

U osnovnom receptu 1 šolju kikirikija zamijeniti:

  • 1 šoljom neslanih badema

 

Čokolada kikiriki maslac

U osnovnom receptu umjesto meda dodati:

  • ½ šolje (46 g) nezaslađenog kakao praha i
  • 1,5 šolju (173 g) šećera u prahu

 

Priprema:

Rernu ugrijati na 175-180 °C. Na pleh staviti kikiriki. Peći 3 minute pa promiješati ili protresti, zatim peći još 3-5 minuta dok lagano ne porumeni i zamiriše. Treba biti pažljiv jer lako izgori. Kada su pečeni ohladiti ih, a zatim staviti u blender i samljeti. Dodati sastojke za željeni okus, po potrebi dodati više ulja. Spremiti u staklenke i držati u frižideru. Ovako pripremljen kikiriki puter može stajati mjesec dana.

Recept i foto: InspiredTaste.net