Search

SEZONSKI RECEPTI ZA UKUSNIJI ZIMSKI PERIOD

SEZONSKI RECEPTI ZA UKUSNIJI ZIMSKI PERIOD

Zimski period je odlična prilika za isprobavanje gurmanskih recepata i pokazivanje kulinarskih vještina. Ako još uvijek nemate ideju šta da spremite, predlažemo nekoliko  recepata s ribom koji će ukloniti dilemu i sigurno obradovati Vaše ukućane i goste, a Adriatic Queen nudi izbor koji se lako uključuje u svaki meni:

 

JAJA PUNJENA SKUŠOM

Potrebno je:

  • 1 konzerva Adriatic Queen skuša fileta u biljnom ulju,
  • 6 jaja,
  • 5 dag maslaca,
  • sol,
  • biber,
  • 1 kašika limunova soka,
  • nekoliko listova salate,
  • masline za ukras.

Priprema:

Otvoriti konzervu i staviti skušu da se ocijedi. Tvrdo skuhati jaja, odrezati im oba vrha da stoje, pa odozdo kašikom izdubiti žumanjak. Zdrobiti žumanjke u dubljoj zdjelici, dodati otopljeni maslac i usitnjenu skušu. Miješati dok se ne dobije glatka smjesa, dodati malo limunova soka po želji.

Tom smjesom napuniti jaja, ukrasiti ih maslinama i poslagati na listove salate.

 

OSLIĆ A’LA BAKALAR

Potrebno je:

  • 2 konzerve Adriatic Queen Oslić à la bakalar,
  • 600 g krompira,
  • 4 režnja bijelog luka,
  • peršun,
  • 0,5 dl maslinovog (ili sjemenovog ulja),
  • biber,
  • 1 kašičica mješavine začina,
  • sol.

Priprema:

Sadržaj kutija Oslić a’ la bakalara pomiješati s kuhanim krompirom, zdrobljenim bijelim lukom, isjeckanim peršunom, uljem, paprom, mješavinom začina i soli. Smjesu je potrebno dobro miješati i nakon toga servirati.

 

ŠPAGETE SA TUNJEVINOM

Potrebno je:

  • 2 konzerve Adriatic Queen tuna fileta u biljnom ulju,
  • 40 dag špageta,
  • 2 režnja bijelog luka,
  • 1 kašika paradajz koncentrata,
  • ružmarin,
  • svježi peršun,
  • sol,
  • biber.

Priprema:

Luk i peršun oprati i nasjeckati. Lišće ružmarina izmrviti. Tunjevinu narezati na komadiće, a ulje sačuvati. Špagete skuhati i paziti da se ne prekuhaju. Kuhane špagete dobro ocijediti. U prikladnoj posudi na ulju od tunjevine popržiti nasjeckani luk. Dodati paradajz koncentrat, posoliti i pobiberiti, začiniti peršunom i dodati malo ružmarina. Lagano kuhati dok se umak ne zgusne, a tada umiješati narezanu tunjevinu. Tim umakom preliti kuhanu tjesteninu. Poslužite s ribanim sirom.

(S.M./VitalPlus)