Zimski period je odlična prilika za isprobavanje gurmanskih recepata i pokazivanje kulinarskih vještina. Ako još uvijek nemate ideju šta da spremite, predlažemo nekoliko recepata s ribom koji će ukloniti dilemu i sigurno obradovati Vaše ukućane i goste, a Adriatic Queen nudi izbor koji se lako uključuje u svaki meni:
JAJA PUNJENA SKUŠOM
Potrebno je:
- 1 konzerva Adriatic Queen skuša fileta u biljnom ulju,
- 6 jaja,
- 5 dag maslaca,
- sol,
- biber,
- 1 kašika limunova soka,
- nekoliko listova salate,
- masline za ukras.
Priprema:
Otvoriti konzervu i staviti skušu da se ocijedi. Tvrdo skuhati jaja, odrezati im oba vrha da stoje, pa odozdo kašikom izdubiti žumanjak. Zdrobiti žumanjke u dubljoj zdjelici, dodati otopljeni maslac i usitnjenu skušu. Miješati dok se ne dobije glatka smjesa, dodati malo limunova soka po želji.
Tom smjesom napuniti jaja, ukrasiti ih maslinama i poslagati na listove salate.
OSLIĆ A’LA BAKALAR
Potrebno je:
- 2 konzerve Adriatic Queen Oslić à la bakalar,
- 600 g krompira,
- 4 režnja bijelog luka,
- peršun,
- 0,5 dl maslinovog (ili sjemenovog ulja),
- biber,
- 1 kašičica mješavine začina,
- sol.
Priprema:
Sadržaj kutija Oslić a’ la bakalara pomiješati s kuhanim krompirom, zdrobljenim bijelim lukom, isjeckanim peršunom, uljem, paprom, mješavinom začina i soli. Smjesu je potrebno dobro miješati i nakon toga servirati.
ŠPAGETE SA TUNJEVINOM
Potrebno je:
- 2 konzerve Adriatic Queen tuna fileta u biljnom ulju,
- 40 dag špageta,
- 2 režnja bijelog luka,
- 1 kašika paradajz koncentrata,
- ružmarin,
- svježi peršun,
- sol,
- biber.
Priprema:
Luk i peršun oprati i nasjeckati. Lišće ružmarina izmrviti. Tunjevinu narezati na komadiće, a ulje sačuvati. Špagete skuhati i paziti da se ne prekuhaju. Kuhane špagete dobro ocijediti. U prikladnoj posudi na ulju od tunjevine popržiti nasjeckani luk. Dodati paradajz koncentrat, posoliti i pobiberiti, začiniti peršunom i dodati malo ružmarina. Lagano kuhati dok se umak ne zgusne, a tada umiješati narezanu tunjevinu. Tim umakom preliti kuhanu tjesteninu. Poslužite s ribanim sirom.
(S.M./VitalPlus)