Rad objavljen u časopisu International Journal of Epidemiology potvrđuje vezu između konzumiranja oraha ili kikirikija sa manjim rizikom od prerane smrti.
Muškarci i žene koji jedu najmanje 10 grama oraha ili kikirikija dnevno imaju 23 posto manji rizik umiranja od nekoliko glavnih uzroka smrti u odnosu na one koji ih ne konzumiraju.
Smanjenje smrtnosti najviše je zabilježeno kod bolesti respiratornog sistema, neurodegenerativnih poremećaja i dijabetesa, a zatim kod karcinoma i kardiovaskularnih bolesti. Učinci su jednaki i kod muškaraca i žena, tvrde istraživači sa Univerziteta Mastrith.
Istrživanje je provedeno u okviru Holandske kohorta studije koja neprekidno traje od 1986. godine i u kojoj učestvuje više od 120.000 muškaraca i žena u dobi od 55 do 69 godina.
Prethodna istraživanja su već ukazala da konzumiranje orašastih plodova doprinosi zdravlju kardiovaskularnog sistema.
Orasi i kikiriki obiluju različitim vitaminima, vlaknima, antioksidansima i drugim bioaktivnim jedinjenjima.