Search

Preskakanje doručka može biti loše za dijabetičare

Preskakanje doručka može biti loše za dijabetičare

Izbjegavanje jutarnjeg obroka može povisiti nivo šećera u krvi u ostatku dana, sugeriše nova studija.

Poznato je da preskakanje doručka nije najzdravija opcija, a novo istraživanje je pokazalo da to može biti posebno opasno za osobe s dijabetesom tipa 2.

U malom kliničkom ispitivanju, naučnici su otkrili da kod osoba s dijabetesom tipa 2 koje su preskočile doručak nivo šećera u krvi u vijeme ručka bio je 37 posto viši nego kod onih koji su pojeli svoj jutarnji obrok. Nivo šećera u krvi i tokom večere je bio i dalje povišen, 27 posto.

“Ovo je veoma važno jer se preskakanje doručka progresivno povećalo tokom zadnjih decenija u zapadnom društvu”, kazala je autorica studije dr. Daniela Jakubowicz, profesor medicine na Univerzitetu u Tel Avivu.

Pojasnila je da je povišen nivo šećera u krvi nakon obroka snažno povezan s brzim padom funkcije beta-ćelija. Beta-ćelije su ćelije u gušterači koje proizvode inzulin, hormon koji je neophodan za tijelo da koristi ugljene hidrate u hrani kao gorivo.

Visok nivo šećera također je povezan s ranijim razvojem komplikacija srčanih bolesti, dodala je Jakubowicz.

Rezultati istraživanja objavljeni su nedavno u časopisu Diabetes Care.

Dr. Jakubowicz i njen tim su u ranijim istraživanjima pokazali da obilan doručak i lagana večera mogu biti itekako korisni. Otkrili su da su osobe s dijabetesom tipa 2 koje su jele obilan doručak i laganu večeru imale za 20 posto niži nivo šećera u krvi u odnosu na one koji su imalu manji doručak i obilnu večeru.

(WebMD)