Recept i slike: Emma Christensen (The Kitchen)
Sastojci:
2 šolje bobičastog ili nasjeckanog voća
1 do 2 kašike soka od limuna
1 do 2 kašike meda ili agava sirupa ili šećera
2 kašike chia sjemenki, plus još ako je potrebno
Priprema:
Pripremite voće po potrebi, odnosno uklonite stabljike, košpice, sjemenke i nasjeckajte velike voćke u male komadiće. Ako koristite bobičasto voće, onda ih ostavite cijele. Na srednje jakoj vatri u loncu kuhajte voće dok ne omekša 5-10 minuta. Sklonite s vatre, i prema ukusu dodajte limun i med/agava sirup/šećer (za šta ste se već odlučili). Dodajte i chia sjemenke. Pustite da odstoji 5 minuta, dok se ne zgusne.
Nećete dobiti gustoću pravog džema, pa ako želite da bude više gusto dodajte još chia sjemenki. Po želji džem možete izblendati u ujednačenu masu. Ohladite na sobnu temperaturu, i prespite u odgovarajuću posudu. Držite u frižideru i pojedite u toku 2 sedmice. Zamrznuto može stajati 3 mjeseca.
Chia voćni džem namazan na tost preko kikiriki putera ili umiješan u jogurt je idealan za doručak.