Recept i foto: Šehiza Duraković-Salkić (www.dobrekalorije.ba)
Sastojci:
5 kg crvenih roga-paprika
2 kg paradajza
2 kg patlidžana
6 feferona
2 kašike soli
4 kašike sećera
3 dcl ulja
1 dcl jabukovog sirćeta
20 čehni bijelog luka
1 šolja nasjeckanog peršuna
Priprema:
Paprike i patlidžan ispeći na žaru i oguliti, ostaviti da se dobro ocijedi, pa nasjeckati. Paradajz preliti vrelom vodom, oguliti, isjeći i staviti da se dinsta sa 1 dcl ulja. Neka kuha 20 do 30 minuta, dok smjesa ne savrije na pola. Dodati nasjeckanu papriku, patlidžan, feferone, preostalo ulje, so, šećer i sirće. Kuhati oko dva sata uz povremeno miješanje na srednje jakoj vatri. Pri kraju kuhanja dodati bijeli luk i peršun.
Sipati vruću smjesu u vruće tegle, poklopiti, okrenuti naopako i ostaviti 5 minuta. Ostaviti da se ohlade tegle, dobro pokrivene.
Savjet
Tegle moraju biti bez ikakvih oštećenja, kao i njihovi poklopci. Uvijek koristite samo kvalitetno povrće, odstranite sve oštećene dijelove i koristite samo one zdrave. Ako želite da pinđur ne bude ljut, feferonima odstranite sjemenke i ostatak unutrašnjosti, a ako volite ljuto ostavite sjemenke.