Search

Kada je sigurno podgrijavati ostatke hrane?

Kada je sigurno podgrijavati ostatke hrane?

Podgrijavanje ostataka se čini kao dobar način da smanjimo bacanje hrane, te u isto vrijeme i uštedimo.

Nakon pripremanja velikih gozbi obično nam ostane dosta hrane koju nam je žao baciti. Neki ostaci mogu biti čak i zdraviji kada ih podgrijemo idućeg dana.

S druge strane, niko od nas ne želi rizikovati trovanje hranom. Ako ste imali iskustva s trovanjem onda znate koliko grozno ono može biti, obično ga prati povraćanje, proljev i grčevi u želucu.

Samo u Velikoj Britaniji se svake godine hranom otruje milion ljudi, polovica njih zahvaljujući vlastitom kuhanju, najčešće zbog ljetnih roštilja i božićnih ostataka. Od posljedica trovanja godišnje čak i umre stotinjak ljudi, uglavnom djeca i starije osobe.

Dakle, koja su pravila, kako i kada je sigurno podgrijavati hranu?

Trovanje obično uzrokuju bakterije koje su kontaminirale hranu. Najveći krivac nije dobro poznat, ali je veoma rasprostranjen. Radi se o kampilobakter (Campylobacter) koja je u Velikoj Britaniji prisutna u čak 65 posto piletine dostupne na tržištu. U nedavnom istraživanju je pronađena na šest posto spoljnih ambalaža pilića u supermarketima.

Piletina

Kompilobakter može preživjeti i do nekoliko sati na kuhinjskoj površini i zbog toga se lako širi okolo, a potrebna je veoma mala količina da se zarazite. Trebalo bi konzumirati desetke hiljada bakterija salmonele da bi se razboljeli, a kampilobaktera je dovoljno unijeti samo 500.

Budući da je toliko rasprostranjena među piletinom i da se lako širi okolo, nije dobra ideja raditi ono što većina ljudi redovno radi, prati piletinu prije kuhanja. Puno je bolje staviti piletinu direktno u pećnicu, a zatim dobro oprati ruke.

Kjuč za ubijanje bakterija je visoka temperatura, zato je temeljito kuhanje, do kraja, veoma važno, posebno kada se radi o piletini jer ima mekšu teksturu, gdje se bakterije mogu pronaći u svim dijelovima pileta.

Šta učiniti kada ste završili s obilnim obrokom i ostalo vam je dosta hrane?

Prije svega, hranu trebate ostaviti da se u potpunosti ohladi prije nego je ostavite u frižider. Ako tople namirnice stavite u frižider samo ćete podići temperaturu frižidera i pretvoriti ga u savršen inkubator za razmnožavanje bakterija, što nije dobro za hranu koja je već u frižideru.

Najbolje je da pokrijete ostatke, ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi i to ne duže od četiri sata, a zatim ih ostavite u frižider.

Nakon što je skuhana, koliko često možete podgrijavati hranu? Agencije za sigurnost hrane preporučuju samo jednom, međutim, možete je podgrijati nekoliko puta sve dok to radite na pravi način.

Namirnice koje se  najčešće podgrijavaju, a koje su na popisu agencija za sigurnost hrane kao potencijalno opasne su:

  • kuhano meso ili hrana koja sadrži meso, kao što su složenci i lazanje,
  • umaci koji sadrže vrhnje ili mlijeko,
  • plodovi mora, uključujući svu hranu koja sadrži ribu i plodove mora,
  • kuhana riža i tjestenina,
  • namirnice koje sadrže jaja, grahorice, orašaste plodove i hrana bogata proteinima, poput omleta, proizvoda bogatih sojom i burgera od leće.

Tajna pravilnog podgrijavanja je da to uradite temeljiito. Većina nas koristi mikrovalnu pećnicu kako bi podgrijali hranu. Međutim, postoji problem jer mikrovalna pećnica će hranu zagrijati neravnomjerno, ostavljajući dijelove na kojima će bakterije bujati.

Zbog toga je veoma važno da tokom zagrijavanja hranu promješate i ponovo vratite u pećnicu. Cilj je da se svaki zalogaj dobro ugrije.

Riza

Jedina hrana oko koje su judi posebno oprezni je riža. Kao što smo već naveli, većina slučajeva trovanja uzrokovana je bakterijama, ali kod riže je još složenije.

Riža može biti zaražena bakterijama koje se zovu Bacillus cereus. Bakterije se mogu uništiti grijanjem, međutim ponekad proizvode spore koje ne samo da su otrovne nego su i otporne na visoku temperaturu.

To može dovesti do tzv. ”Sindroma pržene riže”, ranije se često dešavalo da se ljudi razbole nakon konzumiranja pržene riže u kineskim bifeima, gdje se pržena riža držala sa sobnoj temperaturi i po nekoliko sati. Danas su higijenski standardi u kineskim restoranima puno bolji nego što su bili.

Uprkos raširenim strahovima, rižu možete podgrijati, ali samo ako ste je kao i meso nakon što se ohladila na sobnoj temperaturi odmah ubacili u frižider.

(BBC)