Maslinovo ulje je simbol zdrave mediteranske prehrane. Nutricionisti svakako predlažu da se koristi ekstra djevičansko, dobiveno hladnim prešanjem koje čuva sve blagodati maslinovog ulja. Međutim, čak i ono se može krivotvoriti.
Kako piše docent dr. sc. Ivica Ljubenkov sa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, u hemijskoj industriji (ne isključivo u proizvodnji hrane) dolazi do pojave viškova viših masnih kiselina i glicerola, osnovnih sirovina za proizvodnju masnoća. Ove komponente mogu se kemijskim postupkom koji se naziva esterifikacija (reakcija alkohola i kiseline) prevesti u masnoće (ulja i masti).
Pri proizvodnji umjetnog maslinovog ulja prije esterifikacije napravi se smjesa masnih kiselina koja odgovara sastavu masnih kiselina maslinova ulja. Na taj način se dobije ulje kojem sastav masnih kiselina odgovara sastavu masnih kiselina maslinova ulja, te se analizom sastava masnih kiselina ne može otkriti patvorenje.
Međutim ovim postupkom dobivanja (kemijskim postupkom-esterifikacijom) te masne kiseline u trigliceridu su neprirodno poredane u odnosu na poredak masnih kiselina u pravom maslinovom ulju.
Srećom za kupce, poredak masnih kiselina u ulju (masnoći) se može odrediti analizom “Određivanje udjela 2 gliceril monopalmitata“ i na taj način utvrditi eventualnu prisutnost umjetnih maslinovih ulja.