Recept i foto: www.dobrekalorije.ba
Sastojci:
Za podlogu:
200 g maslaca
2 šolje integralnog brašna (dio brašna možete zamijeniti mljevenim orasima i mljevenim kokosovim brašnom)
1 jaje
2 kašike stevije (umjesto šećera)
1-2 kašike hladne vode
prstohvat soli
Za nadjev:
800 g jabuka
2 supene kašike cimeta
50 g maslaca
orasi (količina po želji)
2 japanske jabuke
15 g želatine
bobice nara za ukras
Priprema:
U brašno umijesite sve sastojke za tijesto. Maslac treba da bude hladan, izrežite ga na tanke listiće i rukom umijesite u tijesto. Ostavite ga u frižider oko pola sata.
Jabuke izrežite na sitnije komade, dinstajte na maslacu i dodajte cimet. U to dodajte orahe ili neke druge orašaste plodove ako želite. Ako želite dodatno zasladiti jabuke, dodajte im desetak isjeckanih hurmi. Ohladite ih.
Tijesto razvaljajte i stavite u okrugli kalup promjera 25 cm, tako da obložite dno i rubove kalupa. Ako vam se tijesto bude kidalo, slobodno ga rukama prebacite u kalup i prstima pritišćite tako da dobijete podlogu od tijesta. Viljuškom izbockajte tijesto po dnu. Dodajte nadjev od jabuka i pecite 30 minuta na 200 stepeni.
Želatinu stavite u 3-4 kašike vode da nabubri. Japanske jabuke ogulite, stavite ih u blender, dodajte 2 čaše vode i izblendajte. Dio te smjese, otprilike 1 čašu odvojite i lagano zagrijte (nemojte dopustiti da kuha). Tome dodajte nabubrelu želatinu i miješajte da se istopi. Sastavite sa ostatkom smjese od japanske jabuke.
Ohlađenom kolaču dodajte smjesu od japanske jabuke, odozgo pobacajte bobice od nara i ostavite u frižider da se dobro ohladi. Možete ukrasiti odrezanim gornjim dijelom japanske jabuke, kao na fotografiji.