Sastojci:
2 češnja bijelog luka, oguljenih i nasjeckanih
1 kašičica svježeg mljevenog đumbira (ili 2 kašičice đumbira u prahu)
1 mala glavica luka, nasjeckanog
1 čili paprika (sitno sjeckani, sjemenke uklonite) ili prstohvat sušenih čili sjemenki
250g puretine, narezane na kockice
1 kašika maslinovog ulja
1 krompir (težine oko 150g), oguliti i izrezati na kockice
400g paradajz pelata iz konzerve
4 kašike kikiriki putera
Nekoliko listova špinata
Priprema:
Zagrijte ulje u tavi sa debljim dnom ili wok tavi. Dodajte puretinu i propržite dok ne porumeni. Dodajte povrće i začine, i propržite par minuta. Dodajte krompir, i propržite par minuta. Dodajte paradajz pelate, promiješajte i kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta dok puretina i krompir ne omekšaju.
Dok se povrće kuha, pomiješajte kikiriki puter s istom količinom vode kako biste dobili glatku smjesu. U povrće dodajte špinat i smjesu kikirikija i vode, dobro promiješajte da se sve poveže, a zatim dodajte oko 250 ml vode. Kuhajte oko 5 minuta. Posolite prema želji.
Servirajte s prepečenim komadićima hljeba ili sa integralnim pecivom.
Citat: Jedna porcija sadrži 249 kalorija, 10 g masti, 17 g ugljikohidrata i 25 g proteina.