Stiže sezona malina i dobro je prisjetiti se koje su to dobrobiti ovog ukusnog bobičastog voća.
Bogate su antioksidansima, naročito flavonoidima koji doprinose zdravlju mozga i kardiovaskularnog sistema.
Obiluju vitaminom C i sadrže manje količine vitamina B-kompleksa. Od minerala su bogate manganom (količina od 100 g malina podmiruje čak 34% preporučene dnevne doze za ovim mineralom), a sadrže i manje količine željeza (0.7 mg u 100 g), kao i kalija, cinka, bakra, magnezija i fosfora.
Maline su sjajan izvor dijetetskih vlakana – u 100 grama ima čak 6 grama vlakana! Osim što sprečavaju zatvor, podstiču izbacivanje toksina i doprinose zdravlju probavnog trakta, vlakna smanjuju rizik od pretilosti, kao i od dijabetesa tipa 2, koronarne bolesti srca, moždanog udara i Alchajmerove bolesti.
Više istraživanja je pokazalo da povećan unos vlakana pomaže u snižavanju povišenog krvnog pritiska i nivoa holesterola u krvi, kao i da podstiče gubitak kilograma kod pretilih osoba.