Recept i foto: Nataša Pralica (www.kolaci.biz)
Sastojci:
Fil od višanja:
500 grama ocijeđenih višanja iz kompota
5 dcl soka iz kompota
2,5 dcl vode
150 grama griza
od 150 do 180 grama šećera, zavisi koliko je kompot sladak
Žuti fil:
2 pudinga od vanilije
3 kašike šećera
7,5 dcl mlijeka
2 vanilin šećera
250 grama maslaca
200 grama šećera u prahu
oko 150 grama petit keksa za podlogu
2 šlaga
Priprema:
U tepsiju dimenzija 23×32 cm staviti keks kao podlogu.
Fil od višanja: Sok iz kompota s vodom staviti da prokuha. Dodati griz, kuhati; poslije desetak minuta kuhanja dodati šećer i višnje. Poslije minut ili dva skinuti sa vatre, sipati preko podloge od keksa i ostaviti da se ohladi.
Žuti fil: Skuhati pudinge sa 3 kašike šećera i vanilin šećerom i ostaviti da se ohlade. Maslac pjenasto umutiti sa šećerom u prahu i sjediniti sa pudingom muteći mikserom velikom brzinom. Rasporediti preko fila od višanja, staviti i šlag preko i ostaviti u frižider da se dobro ohladi, najbolje preko noći.